I vývar i svíčková chutnají díky němu lépe. Byla by škoda ho nevyužít častěji. Zdravější hranolky už asi pečete, salát z nastrouhaného celeru, mrkve a jablka je také stará známá záležitost – ale upekli jste už někdy celer v celku?
Naplňte celer sýrem, potřete olivovým olejem, posypte pepřem a šup s ním do trouby! Vybírejte však menší bulvy, tak neriskujete ani to, že budou duté. Pokud se celer chystáte nakrájet do salátu, vždy ho předtím pokapejte citrónovou šťávou. Nezhnědne.
Celer
Nejzdravější je syrový, speciální celerová šťáva se považuje za pradávný lék na nachlazení, kašel, zpomalené trávení, zanícené močové cesty… o zázračných afrodiziakálních účincích celeru se píší ódy již od dob antiky.
Nať nevyhazujte, raději ji vysušte nebo zamrazte a kdykoli hoďte do polévky nebo domácí rajčatové šťávy, případně omáčky. Nejenže je dochutí, má více céčka než citrón.