Jak jej udržet, co nejvíce čerstvé?
Pokud jste koupili avokádo, které ještě není dozrálé, zabalte jej do papírového ubrousku a nechte dozrát při pokojové teplotě, nejlépe v blízkosti jablek. V žádném případě jej neskladujte v chladničce, mohlo by začít zevnitř od pecky černat.
Avokádo obsahuje nenasycené mastné kyseliny, je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, zdravých tuků, kyseliny listové, draslíku a vitamínů B, C, K . Údajně zlepšuje zrak. zdroj: Shutterstock
Avokádo obsahuje nenasycené mastné kyseliny, je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, zdravých tuků, kyseliny listové, draslíku a vitamínů B, C, K . Údajně zlepšuje zrak.
4 triky proti zhnědnutí avokáda
Avokádo stačí pokapat limetkovou nebo citrónovou šťávou, dát do mísy a zakrýt potravinářskou fólií, čímž se zabrání přístupu vzduchu.
Než nespotřebovanou polovinu avokáda dáte do vzduchotěsné nádoby, všechny řezné strany potřete olivovým olejem. Dobře uzavřete a odložte do chladničky.
Překrojené avokádo dejte do vzduchotěsné nádoby spolu s kouskem nasekané cibule. Složky síry v cibuli (přesně ty, pro které při krájení pláčeme) zoxidují na zeleném povrchu avokáda a zabrání mu zhnědnout.
Nespotřebovanou polovinu avokáda můžete také vložit do nádoby s trochou vody a odložit do chladničky. Nezapomeňte nádobu uzavřít.
Nemíchejte druhy
Některé druhy ovoce a zeleniny při skladování produkují ethylenový plyn a jiné jsou na něj citlivé. Neukládejte exotické ovoce, jako avokádo, kiwi, ale také rajčata v blízkosti jablek, mrkve, brokolice a hlávkového salátu, aby se nekazily. Nezralé avokádo vložte do papírového sáčku, nebo zabalte do novin a při pokojové teplotě nechte, dokud nedozraje.
Jezte často a jen malé porce.