bydlení
- Reklama -magazín

Latte, cold brew a další: Tyto recepty na ledovou kávu si zamilujete

spot_img

Affogato
Vhodný nápoj: espresso, doppio, nebo jinak připravená káva (moka konvička, filtr, překapávač)

Potřebujeme: vanilkovou nebo čokoládovou zmrzlinu, led

Postup: Do sklenice naberte dobře vychlazený kopeček zmrzliny. Do konvičky nebo jiné nádoby dejte 2-3 kostky ledu a připravte na ně espresso nebo jinou kávu. Obsah promíchejte a následně pomalu přelijte na zmrzlinu.

Vhodná káva: s čokoládovými a oříškovými tóny – tmavší pražená káva na espresso

Ledové latte
„Latte“ zná snad každý – ať už jako nápoj který si často rád dopřeje, nebo alespoň jako oblíbený latte art (obrázky v kávě) – vyhnout se tomuto nápoji, který je kombinací kávy a napěněného mléka, prakticky nedá. Co jste ale možná netušili je, že lze velmi snadno připravit i jeho „ledovou“ verzi.

Vhodný nápoj: espresso nebo doppio

Potřebujeme: plnotučné nebo rostlinné mléko, led, french press

Postup: 2 dcl studeného mléka nalijeme do french pressu a našleháme ho pomocí jeho filtru. Do sklenice dáme 3-4 kostky ledu a připravíme na ně espresso nebo doppio. Našlehané mléko následně přelijeme do sklenice s kávou a ledem.

Vhodná káva: s ovocnějšími tóny – světle pražená káva na filtr

Cold brew
Trendem posledních let co se týče ledové kávy, je jednoznačně cold brew – což je káva louhovaná „za studena“. Ano, čtete správně – žádná horká voda. Samotný čas přípravy je tím pádem o poznání delší, ale výsledek stojí za to.

Potřebujeme: nádobu s filtrem, například hario mizudashi

Black Russian Cocktail with Vodka and Coffee Liquor. Homemade Alcoholic Boozy Black Russian drink with coffee beans on wooden background with copy space.

Postup: Na 100ml vody doporučujeme 10g kávy. Při mizudashi dáváme 500ml vody, takže používáme 50g kávy. Kávu namělte na hrubší (cca. jako sůl) a nasypte do filtru. Filtr s kávou umístěte do skleněné nádoby a pomalým proudem lejte studenou vodu na kávu. Když se nádoba naplní vodou odložte ji do chladničky na 18 až 24 hodin. Před pitím vždy promíchejte obsah nádoby, aby se extrakt rovnoměrně rozložil.

Vhodná káva: s ovocnějšími tóny – světle pražené kávy

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora